Article highlighted

Digitalisering och kollektivtrafik hett i Almedalen

K2 deltog under Almedalsveckan 2017 med det nästan fullsatta seminariet ”Nya eller gamla hjulspår – kollektivtrafikens roll i nästa generations resor och transporter" som hade särskilt fokus mot integrerade mobilitetstjänster.

Integrerade mobilitetstjänster handlar om att kombinera en rad olika mobilitetstjänster som kollektivtrafik, bilpool, hyrcykelsystem och taxi i en app för att erbjuda resenären ett sömlöst resande. Eller som Christer Ljungberg, vd konsultbyrån Trivector, sa på seminariet: "Mobilitet som tjänst nästan lika hajpat som självkörande bilar, men coolare."

Dags att agera

På seminariet lyftes att helheten var det bästa med integrerade mobilitettjänster. Genom att erbjuda en helhetslösning gör man det enklare för fler att ställa bilen, påpekade MariAnne Karlsson, professor Chalmers och forskare K2. Karolina Isaksson, docent VTI och forskare K2, lyfte att styrning på regional och nationell nivå är nödvändig för att nå mål om hållbar tillgänglighet. Den viktigaste uppgiften är att styra i rätt riktning, menade Christer Ljungberg, vd på Trivector. Inte lätt om det ska släppas fritt, kontrade Ulrika Bokeberg, avdelningschef kollektivtrafik och infrastruktur Västra Götalandsregionen. Samtidigt sa också Ulrika Bokeberg att det viktiga inte var vem som gjorde appen, kanske var det flera, det viktaste var att inte vänta.

Läs mer om integrerade mobilitetstjänster.

Tack till vår panel: Karolina Isaksson, MariAnne Karlsson, Christer Ljungberg och Ulrika Bokeberg (på bilden tillsammans med vår föreståndare John Hultén).

K2 arrangerade sitt seminarium på tema kollektivtrafik och digitalisering på Lunds universitets arena i Almedalen

John Hultén och Helena Svensson från K2 deltog också i flera panelsamtal:

  • Framtidens kollektivtrafik (4/7 2017)
  • Bussbana - ett verktyg i stadsutvecklingen (4/7)
  • Målkonflikter - är det statens fel att städerna inte kan skapa ett hållbart transportsystem (5/7)
  • Så bygger vi framtidens städer klimatsmart och attraktivt (7/7) 

Seminariet "Så bygger vi framtidens städer klimatsmart och attraktivt" går att se i efterhand på Öresundshusets YouTube-kanal. Seminariet har fokus mot den nya stadsdelen Brunnshög i Lund och vår föreståndare John Hultén medverkar.

Anmäl dig till K2:s nyhetsbrev

Vi bjuder på konkreta och användbara forskningsresultat, aktuell omvärldsbevakning, koll på den senaste kollektivtrafikforskningen samt inbjudningar till fortbildande kurser och föreläsningar. Nyhetsbrevet ges ut cirka tio gånger per år.

Kalender från K2