Article highlighted

Elbussar introduceras i snabb takt

Ett nystartat forskningsprojekt hos K2 ska studera introduktionen av elbussar.

Elbuss


Busstrafiken i Sverige genomgår just nu en omfattande förändring när elbussar introduceras i snabb takt, både i samband med att trafikavtal förnyas och inom redan befintliga avtal.

- Den snabba förändringstakten gör att det är angeläget att studera omställningen och att lösa eventuella problem som kan uppstå för att uppnå en så effektiv och hållbar busstrafik som möjligt, menar Fredrik Pettersson-Löfstedt från K2 och LTH, som är en av de forskare som deltar i projektet.

Projektet eplusbus genomförs av forskare knutna till K2, med huvudfinansiering från Trafikverket och med bidrag från bussbranschens egen forsknings- och utvecklingsfond BR, i samverkan med Sveriges Bussföretag inom Transportföretagen, samt från Energimyndigheten.

Syftet med forskningsprojektet är att dra lärdomar av pågående processer i Sverige där elbussar just nu introduceras både linjevis i större städer och i hela fordonsflottor på en gång i mindre städer.

- För Trafikverket är det här en strategisk satsning som kan föra in viktig kunskap i arbetet med den bredare elektrifieringen av vägtransportsystemet, säger Björn Hasselgren som är Trafikverkets representant i projektektet.

Projektet har en budget på 4,3 miljoner kronor och pågår under perioden 2020 - 2022.

Attached files