Article highlighted

Pendlingsmöjligheter kan ge högre huspriser – men se upp för buller

Närhet till tågstationer ger högre huspriser i Västra Götaland. Antalet avgångar påverkar också prisbilden positivt. Samtidigt dras effekten på priserna ned om fastigheten befinner sig alltför nära stationerna, vilket kan förklaras av exempelvis buller. Det visar ny forskning från K2 som presenteras i rapporten ”Effekter av tågtrafik i Västra Götaland”.

I studien presenteras en övergripande analys av hur priset på småhus i Västra Götaland påverkas av närheten till järnvägsstationer. Studien har gjort nedslag i två områden i olika delar av regionen, Dalsland och nyligen öppnade stationer i Göta älvdalen.

Pendlingsavstånd till Göteborg påverkar

Resultat från studien tyder på att de största effekterna av investeringar i spårbunden kollektivtrafik går att få i de områden som erbjuder pendlingsmöjligheter till starka arbetsmarknader. 

- Närheten till tågstationer har en förväntat positiv påverkan på småhuspriser. Framför allt gäller det fastigheter som ligger inom pendlingsavstånd till Göteborgs centrum, säger Désirée Nilsson, som skrivit rapporten tillsammans med Helena Bohman.

Desirée Nilsson

Studien har finansierats av Västra Götalandsregionen.

Anmäl dig till K2:s nyhetsbrev

Vi bjuder på konkreta och användbara forskningsresultat, aktuell omvärldsbevakning, koll på den senaste kollektivtrafikforskningen samt inbjudningar till fortbildande kurser och föreläsningar. Nyhetsbrevet ges ut cirka tio gånger per år.

Kalender från K2