K2

Litteraturöversikt: barns tillgänglighetoch mobilitet i ett digitaliserattransportsystem

Linnea Eriksson och Kristina Larsson

Den här rapporten har skrivits inom ramen för ett forskningsprojekt finansierat av Trafikverket och med stöd av K2. Projektet Barns tillgänglighet och mobilitet i ett digitaliserat transportsystem – hur arbetar nationella och regionala myndigheter? (BaTMobil) tar utgångspunkt i den ökade digitaliseringen i samhället. Digitaliseringen av transportsystemet berör barns tillgänglighet och mobilitet på flera sätt. Barn och unga är exempelvis ofta kollektivtrafikresenärer och använder buss och regionaltåg där digitala tjänster är en viktig del av resan. Men hur påverkas barn av att allt fler tjänster blir digitala? Syftet med BaTMobil är att utforska och analysera hur barnperspektivet omhändertas i nationella och regionala myndigheters arbete med digitalisering av transportsystemet, samt att utveckla nya perspektiv på hur det kan göras så att barnens tillgänglighet blir en integrerad del av arbetet. Den här kunskapsöversikten utgör en viktig pusselbit i utforskandet av dessa frågor eftersom den beskriver vad forskarsamhället hittills vet om barns roll i digitaliseringen, och mejslar ut frågor som vi behöver fördjupa framåt.
Linnea Eriksson, Jens Alm och Kristina Larsson har skrivit rapporten. Hillevi Ternström har bidragit med litteratursökningar. Tack till Tanja Joelsson, Lisa Hansson, Helena Svensson och Anna Gäderlund för viktiga synpunkter under vägen. Tack också till Per Henriksson som har språkgranskat rapporten.

📂 385683_nr2_WP2025_8_Tillgänglighetsversion (002).pdf
Rapportkategori: K2-rapporter
Forskningsprojekt: Barns tillgänglighet och mobilitet i ett digitaliserat transportsystem – hur arbetar nationella och regionala myndigheter? (BaTMobil)